Biovitis Pincészet

A pincészet

Borművészet avagy Napútborok

A BioVitis 1994-ben alapított családi pincészet. Magyarország első bio szőlészete és borászata. A Szent György-hegyen 25 hektár ültetvényen termesztünk szőlőt, több mint 25 éves szakmai tapasztalattal, az Európai Uniós szabályoknak megfelelően, ellenőrzött biotermesztéssel . A termőtáj legjellemzőbb szőlőfajtáiból, Olaszrizlingből, Szürkebarátból, Sárga muskotályból (muskat blanc), Kéknyelűből, és Hárslevelűből készítünk a hegy szelleméhez méltó borokat. Ezek minden évben káprázatos borostyán és arany színekben ragyognak fel nemcsak a fogyasztók, hanem a  saját gyönyörűségünkre  is. Mégis, a semmihez sem hasonlítható örömöt az jelenti számunkra, ha a borkedvelők harmóniát vágyó lelkét nemességgel és melegséggel tölthetjük meg általuk.  az  A Szent György-hegyi borok, különösen a rizlingborok nevezetesek arról, hogy könnyen tisztulnak, törésre nem hajlamosak és szép tükrösek maradnak. A zamatanyagok magas fokú kiépülése legtipikusabban ezen borvidék rizlingborainál mutatkozik meg, amit elsősorban a klimatikus viszonyoknak köszönhetünk. A természet itt óriási melegházat alkotott. A szőlőtőkék tenyészeti állapota egészen kiváló. A tágas Tapolcai-medence mozgalmas és szép tájában nemrég még működő tűzhányók, bazaltsapkás tanúhegyek egyik legjellegzetesebbje a 415 m magas Szent György-hegy. A vulkáni tevékenység során keletkezett, a bazaltfennsík szélén sorakozó - rendszerint tekintélyes méretű - bazaltoszlopok úgy állnak egymás mellett és mögött, mint egy óriási orgona sípjai. A Szent György-hegy bazaltorgonáinak környékén található a Cselling (Cheilanthes marantae) egyetlen közép-európai előfordulása.  Ez a páfrányfajta minden évben másutt bukkan fel  - cselleng - innen származik neve. Ezen a hegyen a málló bazalttörmelék a pannon üledékkel elvegyülve hazánk egyik leghíresebb szőlőtermő táját alakította ki. E tájon a római vincellér metszőkése is dolgozott, a magyar honfoglalás után pedig a keresztény magyar kultúra egyik bölcsője lett e vidék. A BioVitis Bt. 1994-ben alapított itt családi pincészetet.

The Cellar

Art of wine or sunway wines

The Company: The family company was founded in 1994. The first organic cellar in Hungary. • The activities of the company: controlled organic vine growing and winery (controlled since 1995) • The product of the cellar per year: 50.000 bottle (average) The company is working on 27 ha vineyards and all work carried out by their own machines. The vineyards by variety: Pinot Gris 8 ha Italyan riesling 7 ha Müller-Thurgau 5,5 ha Muscat blanc 2 ha Hárslevelű 1,5 ha Kéknyelű 1,5 ha White riesling 1,5 ha • The cordon system of the vineyards: Single curtain (On 180 cm) • In one vine row every 2 m are twin-vinestocks • Pruning method: short Grape 1-1,5 kg/stock after the cluster thinning • Plant Protection: -Use of plant protection products: (just natural origin) • -Cu (copper) • -S (sulfur) - 1-3/year occassions (sprayer type: Axiál) • Cultivation method: Between rows of vines: Rotating harrow Soil loosening (max. 30 cm) In the rows: Row cultivation machine Sheeps grazing The cultivation system of the vineyards is in harmony with the ecosystem of the area. The grass layers are controlled by the sheeps which are grazing in the vineyards (controlling is important because of the water concurrency and the potential pests appearing in the high grass). Because of the insect pests they do not protect, due to the natural enemies are controlled of their numbers. Currently they conduct research about the hypothesis, in this agro-ecosystem the phylloxera syndrome is does not occur. • Harvest: Manual harvesting (within one variety multiple time) • Winery procedures: • Fermentation on skin (the white varieties also, different time period) • Spontaneous fermentation (in stainless steel tanks, automated refrigeration equipment) • Conservation: Just uses of SO2 gas • For stability in the bottle (oenology-) Bentonit (clay minerals).

Établissement vinicole

L’Art du vin ou les vins de la Route du Soleil

Le domaine familial BioVitis a été fondé en 1994. Elle est la première SCS viticole et vinicole hongroise à production biologique se situant au versant nord du lac Balaton, à même les flancs du Szent György-hegy (Mont Saint-Georges). Les propriétaires y cultivent la vigne sur une superficie de 25 hectares avec une expérience professionnelle de plus de 25 ans, en accord avec les lois de l’Union européenne et faisant de l’agriculture biologique contrôlé. Le Welschriesling, le Pinot Gris, le Muscat blanc, le Kéknyelű (littéralement tige bleue) et le Hárslevelű (feuille de Tilleul) sont les cépages les plus emblématiques de la région donnant des vins « reflétant l’esprit du mont » et scintillant d’année en année aux couleurs éblouissantes d’ambre et d’or, satisfaisant pleinement les producteurs. Mais ce qui rend ces derniers encore plus heureux c’est de pouvoir emplir de noblesse et de chaleur l’âme des œnophiles amateurs aspirant à l’harmonie grâce à leurs produits. Les vins du Mont Szent-György, et plus encore les rieslings, sont connus pour leur habilité à se purifier, à ne se rompre facilement, ainsi qu’à rester limpides. C’est dans les rieslings de cette région viticole, là où la Nature a créé une serre gigantesque, que se vérifie le mieux l’épanouissement des arômes à un degré supérieur, dû en premier lieu aux conditions climatiques, et à l’état naturel très louable des ceps. Il y a relativement peu de temps (environ 3 millions d’années), les volcans au « couvre-chef » en basalte du bassin de Tapolca, nommément les tanúhegyek (littéralement monts-témoins), étaient encore en activité, dont le Mont Szent-György, culminant à 415 m d’altitude, demeure le plus caractéristique. Ses colonnes de basalte de taille considérable, apparues suite à l’activité volcanique, se situent à l’extrémité du plateau de même constitution géologique et se dressent côte à côte tels les tuyaux d’un orgue. C’est dans leurs environs qu’on trouve la doradille de Maranta, dont l’apparition en Europe centrale se limite uniquement à cet endroit. L’érosion du gravas basaltique se mêlant aux sédiments de la Mer pannonique a donné l’une des régions viticoles les plus réputées de notre pays. Ayant aussi vu le vigneron romain tailler à la serpette, cette contrée, suite à la Conquête du territoire par les magyars nomades, est devenue l’un des berceaux de la culture chrétienne hongroise.